De Scientology filosofie en de eerste botsing met gevestigde belangen

Tijdens het Dianetics onderzoek in de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw werd vastgesteld dat geestbeïnvloedende medicijnen en drugs de Dianetische methode verstoren en het verstand benadelen. Hetzelfde geldt voor psychiatrische hersenoperaties (lobotomie) en elektroshock. Rond 1950 stuurde Hubbard zijn bevindingen naar de American Medical Association (AMA) en de American Psychiatric Association (APA), vanuit de overtuiging dat Dianetics een goede manier zou zijn om via het, naar later bleek spiritueel/religieuze aspect van de mens, medische en psychiatrische behandelingen te ondersteunen en het welzijn van patiënten te verbeteren.

De reactie van de AMA en APA was ronduit agressief en had grote gevolgen. Jaren later zijn via de Freedom of Information Act (Wet Openbaarheid Bestuur) documenten van overheidsinstanties aan het licht gekomen waarmee Scientology en de activiteiten van Hubbard in een vals daglicht werden geplaatst, waaronder een beschuldiging van het gebruik van illegale drugs. Op last van de Amerikaanse FDA werd zelfs een grootschalige inval gedaan in een vestiging van Scientology in Washington. De inval leverde niets op, want er gebeurde niets illegaals en werd later als onwettig verklaard.

Over de gehele wereld begonnen enthousiaste Dianetics- en Scientologygroepen de in hun ogen psychiatrische- en andere misstanden aan de kaak te stellen. Binnen sommige overheden werd alarm geslagen en werden plannen gemaakt hoe het “probleem” Scientology aangepakt kon worden. Zelfs Interpol werd daarbij ingezet om internationaal overheden te waarschuwen voor Scientology met als gevolg dat er in verscheidene landen onderzoek naar Scientology werd gestart.

Noodgedwongen begon Scientology een onderzoek naar deze tegenkrachten. Uit onderzoek bleek dat Interpol een nest was geworden van ex Nazi’s. Scientology publiceerde dit in haar blad Freedom Magazine. Toen de gealarmeerde Raad van Europa een officieel onderzoek naar de handel en wandel van Interpol begon, bood de directeur van Interpol, Raymond Kendall, zijn excuses aan. Interpol heeft sindsdien geen dossier over Scientology, omdat het eigen handvest voorschrijft zich niet met religieuze zaken bezig te houden. Kendall liet het door de Scientology kerk uitgegeven boek “What is Scientology” naar alle Interpol bureaus wereldwijd sturen om de verkeerde gegevens te corrigeren. Maar het kwaad was geschied, mede vanwege de door de media opgeklopte verhalen waren al diverse onderzoeken naar de kerk op gang gekomen.

Scientology en Big Pharma

Vanaf midden vorige eeuw begon het gebruik van psychofarmaca toe te nemen, waarbij midden tachtiger jaren een krachtige groeiversnelling optrad. Scientology heeft vanaf het begin bij deze ontwikkeling vraagtekens gezet, op basis van kennis en ervaring vanuit de eigen filosofie en praktijk.

Scientology is niet tegen medicijnen. Integendeel, zij zal een ieder aanraden om bij fysieke problemen naar een arts te gaan, maar ageert tegen het nodeloos voorschrijven van psychiatrische medicijnen. De bijwerkingen van psychiatrische medicijnen zullen op de lange duur steeds meer mentale problemen opleveren door het gebruik ervan. Hetzelfde geldt voor straatdrugs. Onzorgvuldig voorgeschreven psychiatrische medicijnen en straatdrugs hebben desastreuze gevolgen voor het individu en voor de samenleving. Uit deze zienswijze en de bevestiging hiervan door onafhankelijke experts vloeiden de activiteiten van Scientologen voort met programma’s op het gebied van drugsbestrijding en de actiestegen de macht van de psychiatrie-Big Pharma connectie. Farmaceutische bedrijven kregen in toenemende mate invloed op wetenschap en onderwijs omdat zij grote bedragen beschikbaar hadden voor onderzoek, waardoor de invloed van aan de industrie gelieerde toppsychiaters en andere experts op dit gebied sterk toenam.
Scientologen zagen met lede ogen hoe het mensbeeld in wetenschappelijke kring werd omgebogen naar een louter mechanistisch gezichtspunt, waarbij werd beredeneerd dat de hersenen bij menselijk gedrag de hoofdrol spelen. In Scientologische kring wordt dit beschouwd als wetenschap van discutabele kwaliteit die volkomen voorbijgaat aan het bestaan en de kracht van de menselijke (immateriële) geest. Ook de media speelden daarbij een rol door dit mensbeeld van de moderne psychiatrie en hersenwetenschap veel ruimte te geven en kritiekloos te publiceren.

Wat de mainstream psychiatrie betreft ging Scientology in 1969 een verband aan met “antipsychiater” en auteur dr. Thomas Szasz, die overigens nooit op een andere manier bij Scientology betrokken was dan via de gezamenlijk opgerichte Citizen Commission on Human Rights (CCHR). CCHR richt zich op psychiatrische misstanden en heeft het laatste decennium het psychiatrisch handboek DSM (de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), ADHD en het sterk toegenomen gebruik van psychiatrische medicijnen als voornaamste aandachtsgebieden. Zoals bekend is de laatste jaren de discussie over het ADHD label en over de bruikbaarheid en de toepassing van de DSM ook onder onafhankelijke deskundigen uit de betreffende beroepsgroepen sterk toegenomen.